hr eng de it
  • Seosko domaćinstvo Kamenjak | Rab
  • Seosko domaćinstvo Kamenjak | Rab
  • Seosko domaćinstvo Kamenjak | Rab
  • Seosko domaćinstvo Kamenjak | Rab
  • Seosko domaćinstvo Kamenjak | Rab

Otok Rab

Rab ima bogatu povijest u kojoj se ističu mnoge znamenite ličnosti. Otok su naselili Iliri 350. godine prije Krista, a u 1. stoljeću Rab je postao rimski municipij koji se razvio u važno središte na istočnoj obali Jadrana pod nazivom Felix Arba (Arb je ilirska riječ koja znači šumovit, mračan, zelen). Njegov uspon započeo je u drugoj polovici 11. stoljeća i trajao sve do 13. stoljeća, kada je bio pod upravom hrvatskih vladara i Mletačke Republike u obliku slobodne jadranske komune. U 15. stoljeću prodan je Mlecima, pod čijom je vlašću ostao sve do 1798. godine i dolaska Napoleona. Od zanimljivosti svakako treba istaknuti priču o rapskom klesaru Sv. Marinu, koji je otišao na Apeninski poluotok i tamo osnovao Republiku San Marino u 4. stoljeću. Danas je sv. Marin zaštitnik Lopara i posebno važna ličnost za lokalno stanovništvo.

Rab je sa svojih 30 pješčanih plaža zaista "sretan otok" s mnogim malim slikovitim uvalama, što su turisti iz cijelog svijeta prepoznali prije gotovo 125 godina. Tradicija se nastavlja i danas, kada je Rab zahvaljujući kristalno čistom, toplom i plitkom moru idealna destinacija za cijelu obitelj. Ovdje svatko može pronaći svoju idealnu plažu ovisno o vlastitim željama.

Tipičan dan na Rabu započinje zdravim doručkom prije odlaska na plažu i uživanja u suncu i moru, nakon čega slijedi lagani ručak i ugodan drijemež u hladu borova. Naravno, neki će prije zalaska sunca otok rado istražiti biciklom, pješice ili čak u kajaku. Vrijeme do večere možete iskoristiti za posjet dućanima, suvenirnicama i zabavnim parkovima, a nakon uživajte u koktelu, plesu ili čak sudjelujte u izboru ljepote prije odlaska u noćne klubove.

Aktivni odmor nije samo način opuštanja koji potiče proizvodnju sretnih endorfina, nego i način da se upoznate s okruženjem u kojemu se nalazite i ostanete zdravi i u formi. Na vašu sreću, Rab je idealna destinacija za taj tip odmora zahvaljujući predivnoj prirodi, organiziranim turama (budite ispred turističkog ureda četvrtkom u 8 ujutro) i brojnim pješačkim i biciklističkim stazama. Putem ćete otkriti očaravajuće krajolike, stare kamene kućice i rijetke prirodne ljepote. Ne gubite vrijeme – skočite na bicikl ili unajmite kajak!

Rab je prepun tradicije, a posebno mjesto u kalendaru zauzima “Rabska fjera” koja svake godine na otok privuče više od 10.000 posjetitelja. U razdoblju od 25. do 27. srpnja rapske ulice postaju pozornicom srednjovjekovnog festivala na kojemu obrtnici prikazuju svoje umijeće i izlažu tradicionalne proizvode, samostreličari se natječu u gađanju mete, a posjetitelji uživaju u vrhunskom programu i bogatstvu ponuđenih sadržaja. Još jedan važan datum na Rabu je posljednja nedjelja u travnju. Tada svi građani Raba i Lopara slave blagdan Križi, zavjetno hodočašće čiji počeci sežu u 15. stoljeće, u doba kuge, kada su stanovnici Raba smatrali da ih samo Bog može spasiti od smrti. Vjernici hodočaste otokom sve do katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Rabu, gdje se održava središnja svečanost. Posljednjeg dana karnevala, na tzv. Mesopust, stanovnici Lopara slave ritual star 150 godina: stavljaju tradicionalnu pokladnu masku (klobuk i vizeru) te pjevajući stare loparske pjesme obilaze kuće gdje ih dočekuju s domaćim jelima i pićima. Ostali loparski običaji mogu se pogledati na nastupima KUD-a “San Marino”, ili na raznim sajmovima starih zanata i umijeća koji se održavaju diljem otoka. Posebno su zanimljivi tradicionalni plesovi tanac i pojka koji se izvode uz zvukove specifičnog puhačkog instrumenta – miha.

Naša lokacija

Upoznajte se sa prekrasnim otokom Rabom, posjetite zanimljive stranice:
Otok Rab - želite znati više? Slobodno posjetite neke od stranica koje preporučujemo:

Fotografije otok Rab